Силна диета с ниско съдържание на въглехидрати

Най-често се използва от спортисти за максимизиране на енергията. Основно се набляга на протеините, а останалото се допълва в равни пропорции с мазнини и въглехидрати в съотношение 60/20/20. Броят на храненията не трябва да бъде по-малък от 6 на ден, а калориите в този случай изобщо не са ограничени. Такава диета се използва преди цикъл от интензивна тренировка или състезание.
Постоянна диета без въглехидрати

Най-щадящият и лек вариант на диетата, при който количеството въглехидрати в храната е постоянно ограничено. Такава диета води до постепенно отслабване без излишен стрес за организма. При постоянна безвъглехидратна диета има по-малко протеини, отколкото при силовата, и малко повече мазнини – 50/30/20. По-голямата част от въглехидратите се консумират за закуска, протеините за обяд, а останалите протеини и въглехидрати за вечеря. Има междинни хранения, за да достигнете общо пет.
Кръгова диета без въглехидрати

Тази диета е подходяща за бързо отслабване, но не трябва да я прилагате повече от месец. През това време можете да загубите до 5-6 кг, от които 4 ще се дължат на мастната маса.

През първия ден от диетата се приема максимално количество въглехидрати, през втория ден въглехидратите са рязко ограничени, като се набляга на протеини и нискокалорични храни. Диетата на третия ден е изпълнена изключително с протеини и мазнини. След това се повтаря първият ден, вторият, третият – и така в кръг.

Калоричното съдържание на диетата за последните два варианта на диета се определя с помощта на таблици с калории в размер на 1200 kcal на ден за жени и 2100 kcal за мъже.

Според диетолозите всяка диета е вредна за тялото, ако нейната употреба не е свързана с лечението на някакво заболяване. Ще отслабнете – това е безспорен плюс, но нисковъглехидратната диета крие и определени рискове, за които ще говорим по-долу.
Предимства на диета без въглехидрати

Някои от предимствата на диетата без въглехидрати включват:

бърза загуба на тегло (до 2 кг на седмица) главно поради коремни мазнини;
понижаване на нивата на кръвната захар и скокове2;
отстраняване на излишната вода от тялото и намаляване на отока (въглехидратите задържат вода);
продължителна липса на глад поради високото съдържание на протеини и мазнини в храната;
намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания 2.

Важно е да се отбележи, че всички тези предимства действат само ако диетата се спазва за кратко време, след консултация с лекар и при липса на противопоказания.

Вашият коментар