Дългогодишната загуба на обоняние, заради прекарана инфекция с Covid-19, може да бъде излекувана за „10 минути“ с обикновено хапче.

25-годишен мъж, който страдал от загуба на обоняние в продължение на 46 дни, успял да възстанови усещането за минути след приема на хапче, според проучване.

По данни на Службата за национална статистика, загубата на обоняние е един от най-честите симптоми на лонг-ковид, който засяга около 37% от британците, живеещи с постоянни симптоми на коронавирус.

Загубата на обоняние и вкус са потвърдени и доказани като две често срещани прояви на инфекцията с COVID-19, които могат да продължат от седмици до месеци или, както вече се вижда, години.

За щастие, изследванията показват, че един мощен представител от групата на по-известните хранителни добавки може да възстанови обонянието ви само за няколко минути.

Изследвайки мъже с продължаващи симптоми на коронавирус, изследователският екип забелязва бързо възстановяване на вкуса и обонянието след приемането само на една доза от Куркума 1000 милиграма (mg).

По-известна като ароматна съставка в кърито и златистото мляко, куркумата предлага някои впечатляващи противовъзпалителни ползи.

Нещо повече, добавката от популярната подправка може да се окаже чудодейно средство за лечение на загубата на мирис и вкус, с която се сблъскват много пациенти с лонг-ковид.

В проучването се съобщава за случай на 25-годишен мъж, който за пет дни успява да се отърве от повечето симптоми на ковид, освен от редуциран мирис и вкус в продължение на 45 дни.

Но на 46-ия ден той взел хапче, съдържащо 1000 mg екстракт от куркума и 10 mg екстракт от черен пипер.

Като по чудо, само десет минути след приема на хапчето, той започва да усеща пълно възстановяване на мириса и вкуса.

В доклада за случая се описва и друг мъж, на 28 години, който успял да възстанови частично сетивата си дванадесет часа след приемането на първата си хранителна добавка с куркума.

Три дни по-късно, след като е следвал лечение, съдържащо 1000 mg екстракт от куркума, 1000 mg екстракт от растението Boswellia serrata и 15 mg екстракт от черен пипер, той е възстановил напълно обонянието и вкуса си.

Нещо повече, изследователският екип съобщава, че рискът от една доза куркума е нисък при здрави хора, докато потенциалната полза от възвръщането на сетивата за вкус и мирис е висока.

Въпреки това те добавят, че в момента са необходими повече проучвания, за да се определи дали лечението с куркума е полезно за по-широк кръг от пациенти с лонг-ковид.

Още здравни новини може да откриете в onlinemedicine.bg

Вашият коментар