Причини за трупане на мазнини

Причини за мастни натрупвания

Забелязали ли сте, че проблемът с мастните натрупвания по корема и страните е по-актуален за жените, отколкото за мъжете. Представителите на силната половина на човечеството рядко имат увиснал корем или страни, които стърчат от панталоните им. Изключение правят мъжете, които изобщо не следят диетата си, ядат бързо хранене, сода, обичат бира и водят заседнал начин на живот.

Така че жените развиват депозити дори без пристрастяване към бира и хамбургери. И тази функция е свързана с репродуктивната функция. Природата се е погрижила бъдещата майка да има малки запаси от мазнини, необходими за износване на дете по време на глад. Освен това мастният слой служи като защита за нероденото бебе.

Но докато поддържате тялото си в тонус, стомахът остава плосък дори при по-възрастните жени. Ситуацията обаче се променя от различни фактори, които влияят върху появата на наднормено тегло и телесни мазнини:

Лошо хранене. На първо място, яденето на захар и продукти от брашно провокира растежа на мастната тъкан. Но дори и да се откажете от тези продукти, както и от бързите храни, ако съотношението на мазнини, протеини и въглехидрати е неправилно, тялото започва да прави резерви. Следователно не можете напълно да се откажете дори от въглехидратите.

стрес. Нервният стрес провокира производството на кортизол, хормона на стреса. И инструктира тялото да съхранява мазнини в резерв. И ако често изпитвате стрес, докато се храните правилно, избягването на появата на страни и корем ще бъде проблематично.

Заседнал начин на живот. Намаляването на активността почти гарантира наддаване на тегло. Това се дължи на намален метаболизъм и лошо храносмилане. Ако имате заседнала работа, отделете 2-3 дни в седмицата, за да отидете на фитнес. 1-2 часа интензивни тренировки са достатъчни, за да поддържате тялото си в добра форма и да намалите риска от затлъстяване.

Хормонален дисбаланс. Болестите на ендокринната система водят до неизправности в много системи на тялото. А растежът на мастна тъкан по корема и страните е една от последиците от заболяване на щитовидната жлеза и хормонален дисбаланс. В същото време отслабването е много трудно дори при спазване на строга диета и интензивни упражнения.

Възраст. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-лош е метаболизмът. Поради тази причина е много по-лесно да наддадете на тегло след 30-годишна възраст, отколкото през 20-те.

Един от често срещаните проблеми е големият обем на корема и страните с нормално тегло. В този случай основният акцент е върху физическата активност за ускоряване на процеса на отслабване.

Принципи на диета

За да отслабнете в корема и страните, първо трябва да премахнете причината за наддаване на тегло. Ако имате проблеми с ендокринологията, не забравяйте да се подложите на лечение. Ако щитовидната ви жлеза функционира нормално, елиминирайте другите фактори, които причиняват наддаване на тегло:

Яжте често, но на малки порции. Строгата диета и гладните стачки ще навредят повече, отколкото ще помогнат.

Избягвайте сладкиши, газирани и брашнени продукти.

Увеличете физическата си активност. Ако нямате време да отидете на фитнес, направете аеробика, йога или се разходете у дома вечер.

Дори обикновените стълби ще свършат работа.

Поддържайте режим на пиене, като пиете поне 1,5 литра чиста вода на ден. През лятото тялото се нуждае от повече – поне 2 литра на ден.

Избягвайте солта или намалете приема. Това е необичайно и безвкусно само през първите 5-7 дни, след това ще свикнете с новия вкус на храната и ще ви се стори по-приятна.

Гледайте калориите си. Купете кухненска везна, претеглете всяка храна, която ядете, и я запишете в дневник за храна. Това ще ви помогне да изчислите броя на калориите, които приемате, и да ги коригирате да бъдат малко по-малко от нормалното.

Разрешени продукти

За да създадете меню за отслабване на корема и страните, трябва да изберете меню, което включва здравословни храни с ниско съдържание на калории. Диетата трябва да включва:

зеленчуците са задължителни храни, които могат да се консумират в почти неограничени количества (с изключение на картофите);

плодовете са източник на глюкоза, особено необходима при пълно въздържане от захар;

месо – купувайте само нискомаслени сортове: пилешки гърди, заек, телешко, говеждо, риба;

зърнени храни – предпочитайте елда, ориз, просо, леща, нахут;

растителни масла – особено полезни за организма са зехтинът и лененото масло;

ферментирали млечни продукти – не забравяйте да купите кефир, натурално кисело мляко и извара.

Когато съставяте меню, вземете предвид способността на някои храни да подобряват метаболизма и да премахват излишните мазнини от тялото. С тях бързо ще постигнете красива талия. Тези продукти включват:

краставици;

грейпфрут;

авокадо;

зеле;

бобови растения;

горчица;

подправки (пипер, хрян);

Забранени продукти

Някои храни трябва да бъдат напълно изключени от диетата, за да се ускори премахването на излишните мастни натрупвания. Те включват:

сладкиши и захар;

продукти от брашно;

колбаси, консерви, пушени продукти;

изпържени и запечатани силно солени ястия;

алкохол;

майонеза, кетчуп;

сокове в кутии.

Изброените продукти са врагове на красивата фигура, така че ако ги откажете, мазнините ще започнат да изчезват от страните и корема.

Диетично меню за отслабване на корема и страните

Има огромен брой диети за отслабване. Когато избирате, трябва да вземете предвид целите си – колкото по-бързо трябва да отслабнете, толкова по-строга е системата за хранене. Ако говорим за правилна диета, която не е вредна за здравето, тогава тя има няколко компонента:

Малки порции – размерът на всяка не трябва да надвишава 250 g.

Дробно хранене – трябва да има 3 пълни хранения и 2 закуски на ден.

Температура – ​​храната трябва да е топла.

Питеен режим – изпивайте чаша топла вода всяка сутрин, след това през целия ден 30 минути преди хранене и един час след хранене.

Комбинирайте правилно храните – месо със зеленчуци, зърнени храни със зеленчуци. Но зърнените култури и месото не вървят добре заедно.

Диетично меню за отслабване на корема и страните за 1 ден

Ако решите да използвате правилната диета, за да отслабнете по корема и страните си, тогава примерно меню за 1 ден ще ви помогне с това.

закуска. Овесена каша с вода и ябълка.

Закуска. Сандвич със сирене, зелен чай.

Вечеря. Пилешка супа, печена риба със зеленчукова салата.

Закуска. 1 грейпфрут.

Вечеря. Салата с морски дарове.

Късна вечеря. Кефир или извара.

Ако почувствате глад между храненията, можете да го задоволите с ядки, кефир или всякакви плодове.

Вашият коментар