Диета с елда и кефир

Предимства на елда с кефир

Защо ставаме по-добри? Само заради преяждане ли е? Едва ли. В крайна сметка мнозина ще кажат с увереност, че не ядат толкова много, но в същото време не могат да направят нищо с тези излишни килограми. И въпросът тук е, че тялото ни е страшно зашлаковано. Храните с лошо качество, като всякакви бързи храни или лакомства, които съдържат повече химикали, отколкото хранителни вещества, замърсеният въздух, постоянният стрес и нередовното хранене карат храносмилателния ни тракт да отказва да функционира както трябва. И това води преди всичко до метаболитно разстройство и дисбаланс в работата на тялото. Оттук и допълнителното тегло.

Разбира се, околната среда влияе неблагоприятно на здравето, но с помощта на правилното хранене можем поне частично да възстановим функциите на органите на нашето тяло. Освен това, това може да стане с помощта на много прости, достъпни и евтини продукти, а именно кефир и елда.
Кефирът е ферментирал млечен продукт, произведен от ферментирало мляко с помощта на специални бактериални култури и е отличен стимулант за храносмилателния тракт. Елдата, от друга страна, помага на тялото да премахне токсините и допринася за нормализиране на метаболизма, като същевременно го насища с витамини и микроелементи, необходими за живота, по-специално желязо. Освен това и двата продукта са с ниско съдържание на калории. И ако ги комбинирате заедно, ще получите идеалното диетично ястие. Струва си да се отбележи, че кашата от елда принадлежи към категорията на бавните въглехидрати, тоест отнема много време, за да се усвои напълно, което създава стабилно усещане за ситост. И в резултат на това човек яде по-малко и отслабва повече.

Показана е и диета с елда и кефир за почистване и възстановяване на черния дроб.
Недостатъци на елда с кефир

Не е необходимо да се говори за някаква изразена вреда за тялото от такава диета – каквото и да се каже, и двата продукта са диетични и здравословни, поради което дори са включени в менюто на болници и санаториуми, но все пак трябва да знаете за някои противопоказания.

Първо, с повишено внимание, елда с кефир за отслабване трябва да се използва от хора, страдащи от диабет. Разбира се, и двата продукта не са забранени за диабетици, но в техния случай кефирът със сигурност не трябва да е по-маслен от 1% и не трябва да прекалявате с количеството елда. Факт е, че съдържа доста голямо количество нишесте, което, разграждайки се в тялото, се превръща в глюкоза, а това от своя страна увеличава процента на захарта в тялото на пациента. Такъв процес обаче започва само от прекомерната употреба на този продукт.

Второ, по-добре е хората с проблеми на стомашно-чревния тракт да не започват такава диета, без да се вслушат в мнението на специалист. Елда с кефир също е противопоказана за хора с индивидуална непоносимост към лактоза.

Тези, които нямат възможност да получат съвет от диетолог, трябва да преминат на диета с повишено внимание и да спрат експеримента при първата отрицателна реакция на тялото.

Вашият коментар